elevul-dima-dintr-a-saptea6e1-cover_huge.jpg

WhatsApp Image 2022-11-30 at 23.45.15.jpeg

 

Cartea mi-a căzut întâmplător în mâini, căutând altă carte a autorului la biblioteca orașului. Mi-a atras și am renunțat la cartea dorită pentru Elevul Dima dintr-a șaptea, scrisă de Mihail Drumeș.

Grigore Dima, elev în clasa a VII-a, născut în Anglia și iubind călătoriile, începe o nouă etapă a vieții, întorcându-se în România și urmând liceul din Craiova. Grig este un personaj care m-a fascinat prin personalitatea sa și prin inteligența covârșitoare.

Într-o zi de vară, găsește într-un tren, uitată într-o carte, fotografia unei cântărețe de operă, Alina Barbu. Fotografia avea o declarație de dragoste şi îi era adresată unui anume Grig. Dima a păstrat fotografia, îndrăgostindu-se nebunește de chipul frumos al cântăreței. Dragostea lui pentru ea creștea cu fiecare închipuire a unei întâlniri, a unei priviri sau a unui sărut. Era doar o dragoste imaginară ce avea să sfârșească subit…

Existența lui se schimbă când intră, din greșeală, în camera fiicei gazdei Dona Bianca, Lotte. Față se rușinează și îl consideră pe tânăr arogant și nepoliticos.

Grig se îndrăgostește irevocabil de Lotte, gândindu-se la fata cu rochie albă neîncetat. Lotte își ascunde dragostea la început, din teamă de necunoscut.  Dragostea lor înflorește cu tachinări și cu priviri furate.

Grig va deveni conducătorul unui ideal – o călătorie transoceanică și colonizarea unei insule anonime – A.R.P.E.T. Colegii lui sunt animați de ideea realizării expediției și vor să facă parte din grupul arpetiștilor. Liceeni își vor decora un sediu, își vor forma un guvern, vor alcătui o consituție și vor munci neîncetat sub coordonarea lui Dima, liderul A.R.P.E.T. –ului.

Colegii de clasă și prietenii, precum: Tarzan, Magotu, Basu și Domisol îl vor spijini pe Dima în alegerile făcute. Soimaru va fi cel mai intim prieten al lui Dima, cei doi având discuții profunde noaptea, în grădină, la lumina lunii. Profesorii și întâmplările de la școală sunt memorabile. Liceeni întră în conflicte cu profesorii, însă toți sunt uniți, apărându-se unul pe altul.

Dragostea dintre Grig și Lotte se transformă într-o pasiune naivă și copilărească. Cei doi își scriu scrisori noaptea, vorbesc despre cărțile citite, amândoi fiind pasionați de literatură. Dima își face un jurnal în care notează citate despre iubire, cu gândul la Lotte. Visători, tinerii fug împreună, iubirea lor nevinovată stând sub semnul tragediei. Vălul iubirii lor pure va fi sfâșiat de realitatea crudă.

Romanul evocă universul adolescenței, toți fiorii şi dramele caracteristice vârstei.

Citate:

La ce-ţi folosesc atâtea cunoştinţe dacă nu ştii cum să-ţi conduci inima?

Totdeauna îndrăgostiţii au crezut că luna a fost creată înadins pentru ei.

E o crimă îngrozitoare să sugrumi atât de brutal cei dintâi fiori ai dragostei ce răsar în sufletul unui adolescent.

Dragostea unei fete e aproape o pietate. Nimic pe lume nu dă impresia de ceva suav, celest, ideal, ca dragostea aceasta pudică şi tremurată.

Toate astea nu sunt decât fructul închipuirii, dar e atât de dulce şi de gustos acest fruct, încât mereu aş muşca din el fără să mă satur.

O fată care iubeşte este toată o jertfă pe altarul dragostei.

Alina Barbu: Ştiam… Ştiam că nu sunt aceea pe care ţi-o închipuiai. Şi chiar dacă aş fi fost… la ce bun? Viaţa mea e atât de tristă – chiar o glumă pe care vreau s-o fac, tot trist se sfârşeşte… De aceea, visează cât poţi… Şi, dacă poţi, nu te mai trezi din visare… Ţi-am sfărâmat un vis, clădeşte-ţi altul, mereu altul… Doamne, cum m-ai tulburat!

Omul a rămas o fiinţă necunoscută oamenilor.

E aşa de greu să pui simţirea în vorbe…

Bogan Lorena, Colegiul National ,,Avram Iancu”