dradostea.jpg

Dragostea în vremea holerei  este un roman scris de autorul columbian, câștigător al premiului Nobel,  Gabriel García Márquez . Romanul a fost publicat pentru prima dată în limba spaniolă în 1985.

Romanul prezintă povestea a două personaje, Florentino Ariza și Fermina Daza. Florentino și Fermina se îndrăgostesc în tinerețe. Datorită diferenței de statut social cei doi nu puteau fi împreună decât în secret, fiind ajutați de mătușa Ferminei. Cu toate acestea, tatăl ei află despre relația lor și îi interzice să îl mai vadă vreodată pe Florentino. În urma refuzului fetei, tatăl ei decide să se mute cu întreaga familie în alt oraș. În ciuda distanței, Fermina și Florentino continuă să comunice prin telegraf. La întoarcere în orașul natal , Fermina își dă seama că relația ei cu Florentino nu era altceva decât o iluzie, deoarece nici nu îl cunoaște cu adevărat. Ea va pune capăt relației cu Florentino și îi înapoiază toate scrisorile.

Ulterior, tânărul doctor Juvenal Urbino, o întâlnește pe Fermina și începe să o curteze. În ciuda repulsiei față de el, pe care a avut-o inițial, Fermina acceptă cererea în căsătorie a acestuia. Urbino este un medic dedicat științei și modernității, el se angajează să vindece holera .

Chiar și după despărțirea dintre Fermina și  Florentino, el a jurat să îi rămână credincios și să o aștepte. Însă Florentino nu își respectă întocmai promisiunea, acesta având foarte multe aventuri cu foarte multe femei. Acesta le ținea evidența într-un carnețel și avea grijă ca Fermina să nu afle niciodată. Între timp, Fermina și Urbino îmbătrânesc împreună trecând prin toate realitățile căsătoriei cu bune și rele.

Urbino, ajuns deja la o vârstă înaintată,  încearcă să-și scoată papagalul dintr-un copac, dar cade de pe scara pe care stătea și moare. După înmormântarea lui Urbino, Florentino își proclamă din nou dragostea pentru Fermina și îi spune că i-a rămas credincios în toți acești ani. Fermina ezită în primă fază, însă mai apoi îi acordă o a doua șansă .

Până la sfârșitul cărții, Fermina ajunge să vadă  înțelepciunea și maturitatea lui Florentino, iar dragostea lor este lăsată să înflorească în timpul bătrâneții.Una dintre temele principale ale romanului este dragostea ca boală emoțională și fizică.

Principala idee a lui  Gabriel García Márquez este că iubirea este literalmente o boală , o boală comparabilă cu holera . Florentino suferă de acest lucru la fel cum ar putea suferi de orice boală.

Termenul de holeră, așa cum este folosit în spaniolă, cólera , poate indica, de asemenea, pasiune sau furie umană. Având în vedere această semnificație, titlul este în același timp: holera ca boală și holera ca pasiune. Ceea ce ridică problema centrală a cărții: iubirea este ajutată sau împiedicată de pasiunea extremă?

Danciu Andreea

Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad