Romanul “Dracula. Pe urmele prințului nemuritor” scris de Kerri Maniscalco este al doilea roman din seria „Anchetele lui Audrey Rose”. Inspirată de celebrul roman al lui Bram Stoker „Dracula”, Kerri alege să continue povestea celor doi viitori medici legiști Audrey Rose Wadsworth și Thomas Cresswell, descriind studiile lor parcurse în iarna anului 1888, la Institutul Național de Criminalistică și Medicină Legală din România, găzduit, în mod fictiv, de Castelul Bran.262170483-0.jpeg

La institut se petrec lucruri stranii, încep să dispară fără urmă prinți ai familiilor regale din România. O legătură impresionantă și o întorsătură neașteptată a situației, Audrey Rose scoate la iveală că patenerul ei de autopsii, Thomas, este strănepotul lui Vlad Țepeș, supranumit ,,Dracula” de străini.  Un exemplu al curajului, al posibilului și al voinței, Audrey Rose este personajul fictiv în care mă regăsesc cel mai bine. Interzis femeilor din secolul al XIX-lea să lucreze ca medici, în special legiști, ea a pus dorința mai presus de conduită în scopul de a-și îndeplini visele. O fire temperată și calculată, Audrey Rose este o persoană cu bogate cunoștințe în domeniul biologiei și cu o capacitate în deducția logică de-a dreptul impresionantă. Dincolo de pasiunea pentru biologie, Audrey Rose este o prietenă de nădejde și o persoană bună la suflet, care ar risca totul doar pentru a-i ajuta pe cei din jurul său și a-i scăpa din calea pericolului. Asemenea ei, niciodată nu aș putea abandona la ananghie persoanele din jurul meu.

Această carte este un thriller ficțional în care, prin ochii scriitoarei americane, se descrie România atât din perspectiva topografiei, cât și a istoriei. Incluzând o hartă a Brașovului, însoțită de o descriere a Castelului Bran, dar și numeroase poze cu castelul și cu Bucureștiul, Kerri reușește să surprindă în detaliu aspecte importante ale României și frumusețea culturii noastre. În paginile originale ale cărții se regăsesc cuvinte și expresii în limba română. Autoarea afirmă dorința unei surprinderi exacte a tării noastre pitorești: ,,Am origini est-europene și am încercat din răsputeri să captez o imagine cât mai corectă a regiunii și a tradițiilor ei”.

Nu omite să vorbească despre evenimentele dramatice din istoria noastră, prezentând în paginile romanului o Românie a secolului XV. Povestea lui Vlad Țepeș e spusă păstrând aspectele istorice, care se îmbină cu legendele din popor, în care e regăsit drept vampir. Nelipsiți sunt și strigoii, și vârcolacii, atât din folclorul popular, cât și din paginile romanului.

 

 

Andreea Avram

Colegiul Național ,,Avram Iancu” Ștei