Romanul ”Din capul meu” de Sharon M. Draper prezintă viața unei fete deosebite, Melody, diagnosticată cu paralizie cerebrală. Deoarece nu poate vorbi, majoritatea oamenilor consideră că ea nu gândește. Dar Melody ne oferă o perspectivă nouă asupra vieții, arătându-ne importanța folosirii intuiției în explorarea oricărei situații noi.  Ne arată cât de limitați suntem atunci când ne folosim doar de cuvinte și de gesturi, în stabilirea relațiilor noastre. Eroina dorește să împărtășească cu colegii de clasă tot ceea ce simte, dar este ignorată, fiind considerată neajutorată. Fiind o luptătoare, reușește să descopere o soluție pentru incapacitatea ei de comunicare, printr-un dispozitiv simplu.

”Tu ești o pasăre, Melody… îți vei lua zborul”

Asemenea păsării flamingo, optimistă și curajoasă, Melody demonstrează că este capabilă de performanțe, precum colegii ei. Astfel renaște spiritul cald, dar și competitiv al unei fetițe de unsprezece ani. Rănită de excluderea colegilor de echipă, găsește puterea de a se ridica deasupra statutului de victimă pe care i-l atribuie colegii ei. Indiferența acestora ne atrage atenția că uneori  judecăm doar aparențele, fără a privi dincolo de neputințele oamenilor

M-a impresionat puterea eoinei de a nu lăsa comentariile răutăcioase ale colegilor să o descurajeze în încercarea de a-și depăși condiția. Am învățat că răutățile celorlalți pot fi depășite cel mai ușor prin implicare, luptă, și nu prin evitare sau retragere din grup. Această carte este despre perseverență, curaj și luptă, pentru a le demonstra celorlalți valoarea personală. Totodată, reprezintă un îndemn la reflecție asupra modului în care ne judecăm unii pe ceilalți, asupra dificultății întâmpinate de persoanele diferite de noi care  vor să se integreze în societate.

(Claudia Teleșpan, clasa a V-a B, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Sibiu)