diavolul.jpg

Povestea îl prezintă pe un străin al cărui nume nu-l cunoaștem, ce apare într-un sat mic, Viscos, pentru a afla dacă oamenii sunt buni sau răi. Pentru a face acest lucru, o abordează pe domnișoara Prym, pe care o determină să fie interlocutorul ei. Va trebui să se ducă în sat și să le spună locuitorilor că vor primi zece lingouri de aur( care îi vor ajuta să trăiască timp de 3 generații fără probleme, dacă unul dintre ei va avea curajul să omoare pe cineva.

Ideea străinului mi s-a părut foarte interesantă, deoarece încearcă să prezinte înfățișarea adevărată a oamenilor și faptele pe care sunt dispuși să le ducă la bun sfârșit doar pentru a-și asigura un trai mult mai bun. Înfățișează o comunitate care pretinde a fi una cinstită, când de fapt este una lipsită de principii și curaj.

Străinul poartă în el niște diavoli ce nu-i dau pace, căci soția și fetițele lui au fost omorâte de către cineva, încearcă să înțeleagă dacă acest lucru a fost destinul sau oamenii sunt atât de răi încât să comită acest lucru.

Domnișoara Prym este prezentată ca fiind fata visătoare și plină de entuziasm, care vrea să evadeze din sătucul ei micut, dar care din frica de necunoscut a ales să stea în confortul de acasă.

Pe lângă aceste personaje principale apare și unul secundar, acesta fiind bătrâna Berta, o văduvă ce nu face decât să stea în fața casei și să observe tot ce o înconjoară. Unii spun că este o vrăjitoare, însă ea își ține ochii deschiși suficient cât să observe ce se întâmplă în jurul ei.

O carte interesantă, care pune problema binelui și a răului .

Zâză Dennis

Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad