Eu cred că această carte nu a fost întocmită doar pentru a arăta ce au făcut româncele. Această carte a fost făcută pentru a arăta că și femeile pot face lucruri minunate, uneori mai minunate ca bărbații.
O nesupusă care a crezut foarte mult în puterea femeilor și și-a dedicat viața pentru asta a fost Mihaela Miroiu. Aceasta a fost un exemplu pentru multe femei și a încurajat multe femei sa facă taman ce vor ele să se facă, indiferent dacă unii zic ca nu au dreptul, doar din cauza unui fapt care nu ține de ele. Cartea aceasta este despre femei, pentru că vrea să ne arate că ele pot face multe fapte frumoase. Dacă ar fi fost despre bărbați nimeni, nu ar fi la fel de surprins de faptele lor. Cartea aceasta le încurajează. Femeile din România au făcut mult mai multe decât mulți cred, au susținut soldații în război cum au putut {Principesa Ileana/ Vera Atkins (nu a luptat pentru România) etc..}, au stabilit recorduri mondiale în lumea sportului ( Nadia Comăneci, Simona Halep etc…) dar multe au suferit odată cu venirea comuniștilor (Partizanele de la Nucsoara etc…). Unele au fost obligate sa părăsească România, altele să stea în închisoare pentru ceva ce ar trebui respectat, unele au avut și sorți mai rele. Un alt lucru foarte important pe care l-au făcut femeile din România a fost acela de a nu renunța, de a fi mereu curioase și însetate de răspunsuri.
Moașele. Alt personaj fascinant pentru mine Acestea erau doctorii/ învățătoarele femeilor după ce naște un copil. De obicei erau cineva din familie, dar mai în vârstă. Învață mamele să hrănească copilul, să-l spele și să îl îmbrace. Erau practic un fel de medic pediatru. Acum versiunea cea mai aproape de ele sunt casnicele. Ele au totuși un medic pediatru, spre deosebire de femeile de atunci.
Diana Dragomir a fost o fată
foarte curioasă de la începutul vieții. Educatoarea îi spunea să tacă cu întrebările, dar ea nu s-a dat bătută niciodată. Diana își caută răspunsurile în cărți. Când a ajuns la facultate toți profesorii se bucurau că pune atâtea întrebări. Ea a devenit astronom si fiziciană. A descoperit o super-Terra.
Elena Pagu
este o nesupusă a sportului. Chiar dacă a început să alerge la 57 de ani (după pensionare), a fost premiată Femeia anului în sport în România (2017). Ea avea 92 de ani la momentul în care a fost scrisă cartea (acum cred că are 94). Cred ca este o nesupusă, deoarece mul
ți oameni tineri nici nu vor să audă de sport, dar ea are aproape 100 de ani și încă participă la competiții sportive.
Nadia Comăneci. A fost prima gimnastă care a reușit să ia doar 10. A uimit pe toată lumea cu talentul ei. Ea știa că i-au trebuit ore, luni, ani sa ajungă la perfecțiune. Doar ea știa cât de multe vânătăi a făcut cât de multe căzături a luat, doar pentru a „îmblânzi” paralelele. În discursurile ei vorbește despre cum nu-și imagina să ajungă acolo unde este, despre cum asta nu era ce își imaginase că se va întâmpla. Din păcate, când au ajuns comuniștii în România ea a trebuit sa plece. S-a refugiat în SUA unde și-a întâlnit soțul care și-a deschis o sală.
În concluzie nu doar bărbații pot rămâne în istorie.
Comentarii recente