images.jpeg

„Delirul”, Marin Preda, editura „Cartex”, anul 2019.

Marin Preda este un autor arhicunoscut. Iar renumele îi este pe măsură, fiind autorul unor romane de succes, cu adevărat edificatorii. Am adorat ciclul „Moromeții”, iar când am aflat că multe dintre personajele prezente în roman vor apărea și în „Delirul”, am dorit, imediat, să îl citesc.

„Delirul” este mai mult decât un roman istoric. Este, în esență, un roman al experiențelor, al trăirilor. Personajele sunt conturate într-un mod ce le face să pară cât se poate de reale. Sentimentele pe care le trăiesc sunt redate cu subtilitate, alături de toate evenimentele istorice.

„Delirul” urmărește povestea lui Paul Ștefan, rudă cu familia Moromete. Plecând din Siliștea-Gumești, Ștefan dorește să își creeze un rost, în București, ca ziarist. Îi întâlnim, astfel, pe Achim, Paraschiv și Nilă, câteodată chiar și pe Ilie Moromete, care aduc o notă tipic țărănească în atmosfera citadină. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Ștefan nu poate decât să asiste la schimbările fundamentale ale regimului și să trăiască, în același timp, propria dramă personală. Prins într-un triunghi amoros, tânărul trece prin toate stările emoționale posibile.
Dar, în același timp, pe front se dau lupte crâncene. Ștefan este trimis drept corespondent de război, dar realitatea de acolo diferă de cea transmisă la București. Brutalitatea războiului îl schimbă pe Ștefan.

Marin Preda a dorit să scrie și un al doilea volum al romanului „Delirul”, dar timpul nu i-a permis. Însă, nu veți simți lipsa acestui volum nescris. Dimpotrivă, chiar o să vă bucure acest final deschis. Și, pentru a face o comparație cu un alt roman de război, „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, scris de Camil Petrescu, luptele sunt redate cu o și mai mare luciditate, dacă este posibil, în „Delirul”. Moartea este omniprezentă și nu ocolește pe nimeni, indiferent de statut social sau material.

Despre stilul de scriere al lui Preda s-au spus multe. Eu consider că este unul viu, care te face să trăiești evenimentele relatate. Marin Preda conturează personajele într-un fel pe care nu poți decât să îl admiri. Chiar dacă nu sunt perfecte, chiar dacă au defecte fatale, acestea sunt atât de reale încât nu pot decât să se contopească în timpurile tulburi ale celui de-al Doilea Război Mondial.

„Delirul” nu este un roman ce trebuie ratat. Marin Preda scrie, ca de fiecare dată, cu măiestrie și ne poartă din mahalalele bucureștene, în biroul lui lon Antonescu și pe Frontul de Est. Terminând romanul, rămâi cu dorința de a citi și mai mult despre aceea perioadă. Și, pentru mine, a însemnat o mai bună înțelegere a acelor vremuri și a ceea ce s-a întâmplat in Romania anilor 1940.

Evelyn Urucu, Colegiul Național „Traian”, Clubul „Miradoniz”, Drobeta Turnu Severin.