Cartea ,,DECEBAL ȘI UN SOLOMONAR MISTERIOS” este primul volum, din cele zece câte vor constitui ciclul „Istoria povestită copiilor”, de Simona Antonescu. Narațiunea îi are drept eroi principali pe doi gemeni: Ilinca și Călin. Aceștia au descoperit accidental, în podul casei lor, un cufăr vechi, pe care l-au deschis din curiozitate. În el, printre numeroase lucruri care nu le-au atras atenția, au găsit un manuscris. Acesta era ,,Manuscrisul Gemenilor”, cartea ce ere pomenită în multe dintre poveștile bunicului lor. Intriga se complică prin secretul că din acest manuscris, dacă e luminat de soare, se șterg numele gemenilor născuți până în prezent, nepermițând, astfel, nașterea, în viitor, a altor gemeni în familie. Din greșeală, copiii pierd informația, tocmai expunând cartea la soare, astfel sunt nevoiți să se întoarcă în trecut, pentru a-și repara greșeala.
Prima lor călătorie se dovedește a fi în anul 105 d. Hr., anul în care legiunile romane se pregătesc să cucerească Dacia, trecând peste podul lui Apolodor din Damasc. Frații îl întâlnesc, întâmplător, pe Oroles, un mic curier, care îi conduce până la Sarmizegetusa, unde îl cunosc și pe legendarul rege dac Decebal. Până la urmă, Ilinca și Călin află numele gemenilor, Dapix și Corilus, salvând aceste pagini de istorie, dar și ciclul gemenilor din familia lor. Totodată, ei cunosc, pe viu, istoria marelui Decebal.
O curiozitate pe care am aflat-o din această carte este că dacii aveau un munte sfânt, Kogaion, considerat astfel, deoarece Zamolxe, zeul suprem dac, s-a retras acolo la sfârșitul vieții sale.
Consider că această carte reprezintă o îmbinare armonioasă dintre o enciclopedie istorică și o poveste pe placul copiilor.
Alexandru Macovei,
11 ani, clasa a V-a
Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”
Eu și elevii mei recomandăm spre lectură aceste cărți elevilor din clasele a IV-a, a V-a, a VI-a. Istotria care îmbracă haina poveștii și împrumută culorile aventurii e delicioasă!