,,De veghe în lanul de secară”, J.D.Salinger
Club IMAGO – Liceul Tehnologic Nr.2, Tg-Jiu

O poveste plină de peripeții a unui tânăr aflat în căutarea de sine, provocări, libertate, uneori sau adesea lipsa asumării.

Este vorba despre Holden Caulfield, un adolescent dintr-o familie înstărită căruia îi place să încerce reacțiile celor din jur, un rebel care trebuie să demonstreze în permanență, dar care datorită tentațiilor este destul de greu de potolit.
Holden povestește parcursul ultimelor zile petrecute la Pencey, faptul că rămas corigent la trei materii, aștepta să fie exmatriculat înainte de Crăciun și nu era pentru prima dată.

Ce sentimente îl încearcă? Un posibil regret, motiv pentru care, deși nu participă la meciul de fotbal al școlii, se întoarce pentru a-și lua rămas-bun de la profesorul de istorie, dl.Spencer care îi vorbește despre teza la istorie, dar și despre corigență.
Nu știe să se înțeleagă nici cu ai săi colegi de cameră cu care se ia la ceartă din cauza unei fete. Hotărăște să amâne momentul reîntoarcerii acasă și să plece pentru câteva zile la New York înainte de a da ochii cu familia care oricum l-ar muștrului serios. I se potrivește viața aventuroasa de la New York.

Cu totul bulversat de ceea ce trăiește, fără să fie înțeles, are tot felul de gânduri ciudate și anume ca ar fi posibil să fie bolnav. Ia hotărârea de a se întoarce acasă pentru a-și lua ramas-bun de la sora lui Phoebe la care ținea enorm de mult. Sora își dă seama că va fi exmatriculat. Holden ia bani de la sora lui și pleacă pentru a-și vedea profesorul de la care însă fuge mai apoi.

Visează cu ochii deschiși că aventurile lui vor continua: voia să plece cât mai departe, să-și construiască o cabană, să lucreze la o benzinărie și chiar să nu mai treacă pe acasă. Starea lui nu este însă foarte bună…

De aici te las să-ți imaginezi singur.

Ești interesat și de alte detalii? Ai o singură șansă. Provocarea pentru tine este aceea de a citi un roman al experiențelor inedite ale unui adolescent care el însuși face față destul de greu unor etape dificile ale vieții.

Pagano Robert, clasa a IX-a B