de-ce-nu-fac-zebrele-ulcer-robert-sapolsky-editura-publica-colectia-de-stiinta.jpg

„Preț de o secundă, încercați să gândiți ca o zebră. Dintr-odată, noi elemente ar putea să apară în capul listei voastre – răni fizice serioase, prădători, moartea de inaniție. Nevoia de a face acest exercițiu ilustrează un aspect esențial – voi și cu mine avem șanse mai mari să facem ulcer decât o zebră.

Pentru animale precum zebrele, cele mai îngrijorătoare lucruri în viață sunt crizele acute de ordin fizic. Ești acea zebră, un leu tocmai s-a repezit asupra ta și ți-a sfâșiat burta, ai reușit să fugi și acum trebuie să îți petreci următoarele ore scăpând de leul care continuă să te hăituiască. Sau, poate la fel de stresant, ești acel leu, pe jumătate mort de foame, și trebuie să fii în stare să sprintezi prin savană cu viteză maximă și să înșfaci ceva de mâncare sau nu vei supraviețui.”

Mi-a plăcut tare mult ideea că femeile sunt mai grijulii şi simt nevoia să ocrotească pe celălalt, mai mult decât bărbaţii. Sau că animalele nu se stresează pentru ce va fi, nu au tentaţia drobului de sare care ar putea, ca în povestea lui Creangă, să se prăvălească peste noi.