deceiubimdemeiel-mirceacartarescu.jpg

De ce iubim femeile, Mircea Cărtărescu

„Pentru că sunt femei, pentru că nu sunt bărbați, nici altceva. Pentru că din ele-am ieșit și-n ele ne-ntoarcem, și mintea noastră se rotește mereu și mereu, numai în jurul lor” așa își începe pledoaria Mircea Cărtărescu în elogiul adus feminității prin 20 de povestiri.
Dacă cineva nu cunoaște sau nu are suficiente motive pentru a iubi femeia autorul contemporan ne oferă numeroase motive pentru a o face, indiferent de tipologia ei: fie că e o femeie misterioasă cu un aer superior, sau una îndrăzneață. Fiecare dintre cele douăzeci de povesti dezvolta tema iubirii și ne prezintă fațete diferite ale urmașelor Evei.
Această carte reușește să te cutremure și trezește sentimente vii făcând să treci prin multe stări. Ori este o poveste de iubire ceea ce te pune cu siguranță în suspans, ori este descrierea unei relații de puțină durată care te face să te simți puțin ciudat. În opinia mea cartea este una foarte bună, interesantă, merită răsfoită și o recomand cu încredere. Capitolul, intitulat asemenea cărții este o concluzie ce mi-a plăcut foarte mult: „Pentru că le zâmbesc tuturor copiilor mici care trec pe lângă ele, pentru că-şi ojează unghiile de la picioare, pentru că scriu fie extrem de delicat, colecţionând mici observaţii şi schiţând subtile nuanţe psihologice, pentru că au un fel de-a gandi care te scoate din minţi, pentru că sunt extraordinare cititoare, pentru că iau viaţa în serios…” În încheiere, cum am mai spus  aceasta carte îți dă atâtea motive pentru care să iubești, să respecți, să admiri o femeie, și să ai grijă de cea pe care o iubești. O recomand cu căldură! Bianca Andreea Miruna Damian, clasa a 10-a, Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Galați