Dragi copii cărora le încredințăm viitorul,

 

Astăzi e despre o carte publicată mai demult, dar care atrage, fascinează, intrigă, scandalizează.

Încă îmi răsună în urechi întrebarea dnei Monica Onojescu care m-a obligat să mă întorc la text: răspunsul meu presupune o nouă lectură, dar dintr-o altă perspectivă, o provocare ce m-a atras de la început, dar cuvântul dezorientat  a avut nevoie de timp pentru a se așeza ascultător pe hârtie.

Într-adevăr, există multe opțiuni pentru voi de a petrece timpul, dar când unul de-al vostru spune că a simțit cum i s-au înmuiat genunchii, descoperind curgerea poveștii, distopia aceasta devine, cu siguranță, o alternativă la plictiseală, la lâncezeală, prin jocul lui ”ce-ar fi dacă?”

Să ne prindem, așadar, în acest dans al ideilor. Toți am simțit efectele fricii că cineva ne-ar pune într-un fel sau altul pe liber dacă l-am supăra prin cuvânt sau prin faptă. Aici pusul pe liber e tot o formă de pedeapsă, dar resimțită ca o ”copleșitoare expresie a eșecului, ” care anulează chiar și posibilitatea de a o folosi într-o conversație banală, iar efectul pare aneantizarea. Neobișnuit pentru noi care ne exprimăm liber, care iubim diversitatea și care exersăm toleranța.

Personajele caută cuvântul potrivit în existența lor lineară, urmând ascultătoare ritualul uniformizării atât în viața familială, cât și în cea socială. Frica reprimă cuvinte, gesturi, emoții. Deși par să discute, nu dispare suspiciunea de minciună și, inevitabil, apare dorința de a evada.

Lumea e altfel aranjată, în centru se află Ceremonia Doișpearilor, relațiile s-au metamorfozat, au dispărut războaiele. Pare perfect și totuși, nu cred că e. Citind, conștientizăm avantajele (cu toții ne dorim mai mult timp petrecut în familie sau am vrea să facem acțivități de voluntariat pentru a alege corect meseria potrivită), dar mai ales minusurile ne înspăimântă (devine dureroasă lipsa de memorie).

Inevitabil, apar întrebări. Cum ar fi dacă bucuria Crăciunului și cea a vieții alături de bunici s-ar spulbera? Așa va arăta piața muncii în viitor? Cum ar fi dacă altcineva ar alege în locul nostru o meserie care să ni se potrivească? Care dintre realitățile din viața noastră actuală vor dispărea în timp?  Ce ar fi ca animalele să fie doar de pluș? Ce formă ar lua o lume care respectă strict regulile? Cum ar fi dacă pentru buna funcționare a lumii am înghiți zilnic câte o pastilă? Cum am reacționa dacă am fi în locul lui Jonas, dar în locul tatălui lui Jonas? Am avea aceleași valori/ aceleași sentimente? Dar, mai ales, cum ar fi viața noastră fără iubire?

Cartea vă oferă răspunsuri și, în același timp, rămâne deschisă interpretărilor. Lumea lui Jonas e departe de a fi cea mai bună, dar cu siguranță, vă va atrage pentru a afla câte ceva despre felul în care trăiesc și se salvează personajele.

WhatsApp Image 2021-08-31 at 06.35.56.jpegCuraj : ”Dezamăgirile sunt foarte rare… ” Nu trebuie să vă faceți griji!

 

Prof. Nicoleta Mitu,

Școala Gimnazială ”Grigore Hagiu”- Tg Bujor,

coord Clubului de lectură ”Liber la literă…!”