Jonas trăiește într-un viitor al anostului și al simplității ,plin de monotonie. Oamenii din acea vreme nu au niciun fel de responsabilitate sau libertate de alegere, căci întreaga lor viață le este plănuită încă de la vârsta de 12 ani. În această dimensiune oamenii au renunțat la anotimpuri ,animale ,culori și chiar și sentimente. N-aș putea trăi niciodată într-o astfel de lume!

Schimbarea în viața lui Jonas apare la ceremonia sa de doișpear , atunci când îi este dată o meserie aparte : primitorul de memorie . Singurul om ce simte culorile, temperatura și emoțiile, dar care este obligat ca toată viața să rămână solitar.

Cum se va descurca oare Jonas cu această slujbă complicată? Îi vor distruge sentimentele întreaga viață? Ce rezolvare își va găsi pentru toate aceste probleme? Vei afla doar dacă citești cartea!

Un roman emoționant ce prezintă un univers care poate părea perfect, dar este cu adevărat defect. Deși multe pasaje m-au surprins, răspunsul familiei la întrebarea lui Jonas ,,Voi mă iubiți?” mi-a pătruns sufletul până la lacrimi . Părinții l-au corectat: ,,Sunteți mândri de realizările mele?”. Întrebarea lui a stârnit amuzament pentru că ,, a iubi” a devenit un cuvânt lipsit de sens care a ieșit din uz cu mult timp în urmă în lumea lor uniformă. Pentru Jonas, amintirile legate de iubire erau tare dragi, clar aveau cel mai mult sens. De atunci logica universului acesta anost a început să se tulbure.. și reamintește astfel cititorilor să prețuim micile momente și senzațiile unice.

Recomand cartea lui Lois Lowry cu mare drag deoarece oferă cititorilor o nouă perspectivă asupra importanței sentimentelor și trăirilor umane, cât și asupra planetei noastre deosebite.