Cartea „Mințile lui Billy Milligan” de Daniel Keyes se bazează pe fapte reale, întrucât este povestit cazul lui Billy Stanley Milligan, care la 22 de ani este acuzat de viol de către trei studente dintr-un campus universitar din Ohio. Ulterior procurorii află adevărul sinistru, și acesta fiind că Billy suferea de personalitate multiplă și avea 24 de personalități. Cartea este o biografie a lui Billy, un mod de a vedea problema din altă perspectivă, perspectiva victimei. Problemele lui Billy încep din copilărie, când, tatăl său se sinucide, iar mama sa se recăsătorește cu altcineva. Tatăl său vitreg avea să fie abuzatorul, întrucât Billy este agresat de acesta, atât fizic cât și verbal, atunci disociindu-se pentru prima dată. De atunci acesta a dezvoltat încă 22 de personalități care îl fac să fie din ce în ce mai confuz, să „piardă tot mai mult timp” și să-l aducă în pragul sinuciderii. Personalitațile, pentru a se salva, știind consecintele sinuciderii băiatului, îl „adorm” pe Billy, pentru binele tuturor, și în special al lui.
Pe parcursul poveștii, descoperim odată cu psihiatrii și psihologii toate personalitațile lui Billy, și totodată această descoperire duce la evoluția în domeniul psihologiei, aducând în scenă problemele oamenilor ce suferă de personalitate multiplă. La acea vreme, 1970, oamenii care aveau probleme mintale nu aveau parte de tratamentul corespunzător, iar Billy este unul din milioanele de oameni care a avut de supraviețuit într-un sistem corupt, în care nevoile umane sunt puse pe ultimult loc, iar viața este o supraviețuire continuă.
Un alt subiect abordat este modul în care privim interacțiunea cu personalitățile. Pe parcursul cărții, personalitățile explică modul lor de a „ieși la lumină”. Acestea spun că ele se află într-o cameră întunecată din mintea lui Billy în care se află un punct luminos. În momentul în care o personalitate intra în lumină, acesta preia controlul asupra conștiinței lui Billy temporar. Acestea ieșeau când abilitățile lor erau necesare situației. Probabil că nu vom ști niciodată dacă Milligan a păcălit o întreagă lume sau chiar a fost victima propriei bolii, aici totul rămâne la credințele cititorului. în final, motivul pentru care am ales această carte este pentru că m-am regăsit în ea, în reprezentarea realitătii în care trăim și m-a făcut să-mi deschid ochii și inima la tabloul pe care oamenii contemporani îl pictează în fața mea.

Avram Atelia, clasa a X-a
Colegiul Național ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuțimințile lui billy.png