20E2395A-5692-4828-8710-87CCB325522C.jpegRobinson Crusoe,  de Daniel Defoe

 

​Recenzie realizată de  Aylin Băloi, clasa a IX-a, C. N. Traian, Clubul MIRADONIZ

   ​       O poveste plină de aventuri riscante, curaj și promisiuni. Așa aș descrie această carte care    mi-a deschis o perspectivă nouă de a vedea viața în care trăim. Niciodată nu înțelegem de fapt cât de binecuvântați suntem cu tot ce avem. Mereu trebuie să existe ceva în plus. Acel ceva care ne va face fericiți și doar noi îl putem obține pentru a ne satisface propria persoană. Sunt sigură că nu mulți oameni au curajul să renunțe la tot doar pentru un vis sau o idee apăsătoare care îi frământă nopți întregi.

          Robinson a avut însă o chemare diferită de restul tinerilor de vârsta lui. Și-a părăsit familia, care îi asigura un viitor modest, pentru a-și îndeplini visul de a călatori pe mare și a vedea lumea cu ochii lui. Nimic și nimeni nu l-ar fi putut opri. Astfel, într-o zi și-a luat rămas bun și a dispărut ca un cavaler în noapte.

         După câteva călătorii și experiențe a naufragiat pe o insulă pustie. De aici începe experiența lui, când limitele și credința în Dumnezeu îi sunt testate. Timp de 28 de ani s-a luptat singur pentru a supraviețui, neavând pe nimeni cu care să vorbească. A început să își regrete deciziile și să își piardă orice speranță. Gândiți-vă ce apăsătoare pot fi nopțile fără o persoană care să îți fie alături. Fără să auzi glasul mamei sau al fratelui. Fără să ai un pat sau o supă caldă pe masă. Așa că, dacă nu ai realizat până acum, totul este efemer, iar fiecare decizie pe care o iei îți poate schimba întreaga viață.

        Revenind la Robinson, cu ajutorul unor marinari a reușit să evadeze din locul în care și-a petrecut tinerețea. A încercat să își recupereze averile făcute înainte de plecare, dar timpurile se schimbaseră, astfel încât a fost nevoit să înceapă totul de la capăt ca și când ar avea din nou 19 ani. 

           Cartea poate fi citită la vârste diferite, dar, cu cât te maturizezi, descoperi noi perspective, care te pun pe gânduri. Eu revin cu plăcere în fiecare an la aceasta lectură, nu doar pentru că este cartea mea preferată, dar simt că încă nu am descifrat toate mesajele autorului. Romanul prezintă aventura de viață a unui simplu om, care ai putea fi chiar TU!