516FyELi9IL.jpg

Ibănescu Alexia Cristina, clasa a XI-a

Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău

Cercul de lectură LecturAșii

 

Taylor Jenkins Reid, de origine americană, în vârstă de 39 de ani, este autoarea a mai multe bestseller-uri internaționale destinate tinerilor, printre care se numără și „Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo” și „Malibu Rising”.

„Daisy Jones and The Six”, publicat în anul 2019, tradus în limba română la editura Leda, în anul 2023, este un roman în care autoarea spune povestea unei trupe din anii ’70 care ajunge să se bucure de un succes de rang mondial.

Deși povestea este  ficțiune, atmosfera indusă  te face să te întrebi dacă nu cumva ai omis această trupă din pură întâmplare. Fiecare pagină radiază de verosimilate, atuul principal fiind reprezentat de structura de tip interviu a romanului. De asemenea, volumul are un aer umoristic, prin antitezele ce se creează atunci când personajele prezintă, în timpul interviurilor, versiuni complet diferite ale aceleiași întâmplări.

Toate cele doisprezece capitole spun povestea ascensiunii, respectiv declinului, celei mai mari trupe din acea vreme, așa cum este adesea numită în paginile cărții. De la începuturile celor din The Six, la gura de aer proaspăt pe care Daisy Jones o reprezintă pentru scena muzicii rock, povestea este cu certitudine una inegalabilă.

Tema muzicii, a vieții de artist, a părții întunecate din spatele reflectoarelor, nu este una adesea abordată in literatura destinată adolescenților. Totuși, Taylor Jenkins Reid reușește să introducă auditoriul în atmosfera anilor ’70, creând un cadru favorabil prin prisma pasajelor descriptive, integrate cu măiestrie în structura interviului.

Când am citit acest roman, preț de două zile m-am simțit de parcă am luat parte la destăinuirile exclusive ale unor artiști consacrați precum Freddie sau Bowie. Pasionată de muzică la rândul meu, trebuie să spun că am empatizat cu personajele instrumentiștilor, cu urcușurile și coborâșurile prin care treceau în procesul de creație.

Recomand cu încredere această carte oricărui cititor care se numără printre fanii trupei Fleetwood Mac, formație care pare să fi servit ca sursă de inspirație pentru crearea personajelor din „Daisy Jones and The Six”, dar și oricăror pasionați de istoria rock-and-roll-ului. De asemenea, serialul eponim produs de Amazon Prime în 2023 dă viață tuturor legendelor create de Taylor Jenkins Reid, bucurând publicul cu o coloană sonoră ce urmărește exact parcursul trupei din roman, aducând muzica acestor artiști fictivi la doar un click distanță, cu ajutorul actorilor Suki Waterhouse, Camila Morrone, Sam Claflin și Riley Keough.