Alexandra Iovu, Liceul teoretic „Școala Europeană București”

Cum să oprești timpul de Matt Haig 

 

,,Cum să oprești timpul” de Matt Haig este o carte de fantezie, care îmbină, într-un mod plăcut și interesant, prezentul cu trecutul personajului principal.

 Protagonistul cărții, Tom Hazard, este un bărbat care trăiește de secole (de fapt, de 439 de ani), dar arată ca și cum ar avea 41 de ani. El îmbătrânea doar un an, în timp ce toți ceilalți îmbătrâneau 15 ani. Societatea Albatros, din care făcea parte, era formată din oameni la fel ca el. De-a lungul vieții, găsește și alți oameni asemănători lui.

Tom se săturase de viața controlată de alți oameni, așa că, împreună cu căpetenia societății, a decis să se mute la Londra, unde avea de gând să devină profesor de istorie. În această ipostază, credea că va putea povesti ce s-a întâmplat în trecut fără ca cineva să suspecteze ceva. Acolo, întâlnește o profesoară de franceză și se îndrăgostește de ea, dar, din cauza secretelor pe care trebuia să le păstreze, relația celor doi întâmpina dificultăți.. 

Matt Haig povestește atât aventurile lui Tom din trecut (moartea mamei, soția bolnavă etc.), cât și pe cele din prezent (își ia un câine, participă la diverse misiuni etc.).

Citind această carte, ne putem da seama de faptul că scriitorul a pus accent pe lucrurile mai puțin plăcute din viața lui Tom, dorind parcă să scoată în evidență complexitatea vieții.

Vă va stârni atât  curiozitatea, cât și imaginația. Nu o veți  lăsa din mână până nu o terminați!