În caz că vă întrebați: Nu am fost impresionată de carte. Majoritatea acțiunilor erau previzibile, iar scriitorul tot repeta aceleași lucruri. Cel puțin în primul volum. Dacă aș fi fost în locul autorului… Vrăjitoarea din Charm nu l-ar mai fi prins de ureche pe băiat. Copiii ar fi scăpat (cred, totuși, că, la fel ca în seria de romane ale lui CS Lewis, ar fi continuat sa găsească lumi fantastice, dar și îngrozitoare, din viitor sau trecut). În aventura lor, s-ar întâlni cu mai multe ființe, care le devin dușmani sau prieteni. Ca totuși să ajungă în Narnia, Vrăjitoarea ar fi găsit o metodă să ajungă la copii (nu știm care, la asta nu m-am gândit încă temeinic). În rest, cartea ar continua cum este ea scrisă (cu firul original). Aceasta este părerea mea despre o serie pe care mulți, foarte mulți copii o citesc: „Cronicile din Narnia”. Este, de departe, seria de cărți cea mai complicată și cu lumea cea mai încâlcită din câte am citit eu.
Ca toate romanele cu multe aventuri, situația se prezintă la început drept una banală: Polly era o fată care locuia într-o casă veche din Londra, alături de mama bolnavă și de alți trei frați. Era singurul copil care cutreiera acele case vechi până când, într-o zi, a apărut un băiat. Îl chema Digory, trăia în casa alăturată și avea aceeași vârstă.
Casele acelea vechi erau mai ciudate, având un fel de pod care le unea. Copiii s-au împrietenit repede și și-au pus în plan să meargă prin pod și să ajungă în casa abandonată. Aceștia au făcut repede niște calcule privind distanța pe care trebuie s-o parcurgă până la intrarea în casa dorită, dar la cât de nerăbdători erau… nu au fost cele mai bune (sau poate și ei avea probleme cu matematica!).
Nu după foarte mult timp au intrat undeva, dar ceva nu era în regulă… erau în camera INTERZISĂ a unchiului Andrew (fratele mamei lui Digory). Aici au văzut un birou și un șemineu, iar pereții erau plini de cărți, dar ceea ce a atras-o pe Polly erau niște inele strălucitoare verzi și galbene puse cu grijă pe o tavă aflată pe birou. Unchiul Andrew tocmai intrase pe ușă și-i văzu pe copii. Nu se supără, ba chiar avu un zâmbet viclean. Ca sa fie drăguț, i-a dăruit fetiței un inel galben de pe tavă și i l-a pus pe deget. În acel moment, copila a dispărut…
Așa începe seria de romane care îi va purta pe Polly și pe Digory prin tot felul de tărâmuri ale Narniei, printr-o Narnia – copie și o alta reală… Uneori lumea aceasta se tot încâlcește și revine la vechile ei povești, ca într-un cerc. Cei patru copii care pătrund prin șifonier în lumea fermecată ajung acolo regi, vor reveni apoi în realitate și se vor întoarce ca adulți… Salvează destinul Narniei plantând semințele unui măr mâncat, dar tot astfel de semințe rodesc și în lumea reală și din ele crește un măr, din care se va face scândura șifonierului prin care copiii trec din realitate pe tărâmul fermecat al Narniei (aici povestea este o „buclă în timp”).
Fiecare carte din serie este o nouă aventură. Iată ce le unește: deși viața le-a oferit o aventură periculoasă, plină de momente palpitante și înfricoșătoare, prietenia celor doi (Polly și Digory) i-a ajutat sa depășească toate obstacolele și, astfel, totul să se termine cu bine, de fiecare dată. Polly și frații ei devin regi ai Narniei într-o vreme de așa prosperitate, încât e numită Epoca de Aur. Lumea Narniei este salvată, iar și iar, aventură după aventură.
Comentarii recente