Cronicile din Narnia” – o serie de șapte volume a scriitorului irlandez C. S. Lewis, scrisă la jumătatea secolului trecut. Narnia este un tărâm magic unde animalele au conștiință umană, unde apele și copacii prind viață, unde trăiesc pitici, centuri, fauni, uriași și misterioșii, dar pesimiștii, oameni-de-mlaștină.

Fiorosul animal de astăzi, leul, în Narnia, are rolul de viteaz, înțelept, apărător al celor buni. Astfel, leul Aslan, creatorul tărâmului, va fi mereu gata să-i ocrotească pe purtătorii de lumină, dreptate și adevăr. Aslan a creat Narnia ca un tărâm al fericirii.

Această lume nu a rămas însă mereu un ținut al fericirii. Au pătruns forțe ale răului încă din zorii timpului. Narnienii au fost nevoiți să lupte cu: vrăjitoare, uriașii cei răi, telemarini și calomerani pentru a-și păstra libertatea dar, de fiecare dată, Aslan a adus copii ce îndreptau lucrurile și care au ajuns regi și regine. Narnia este o lume în care doar copiii pot pătrunde. Nu trebuie să căutați portaluri magice către lumea ei, e nevoie doar să vă gândiți și veți ajunge acolo cât ai clipi. Ați trăi aceleași întâmplări și sentimente ca fiecare personaj: animal, pitic, faun sau centaur.

Când le-am citit a doua și a treia oară am realizat că merită toată atenția. „Cronicile din Narnia” este o carte nepieritoare, ce cred că va dăinui veacuri și va încânta sute de generații. Chiar dacă au fost scrise în secolul trecut paginile acestor cărți îi vor impresiona până și pe fanii lui „Harry Potter”.

Recomand aceaste cărți tuturor copiilor sau adulților ce vor să se detașeze de lumea prezentă și să trăiască în magicul tărâm al Narniei unde bunătatea e răsplătită înmiit. Când veți citi aceste cărți nu le veți mai putea lăsa din mână! (Andrei Marius Țiplic, clasa a V-a A, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, Sibiu)