fahrenheit451bookcover.jpgFahrenheit 451 Rezumat

Montag este un pompier, dar în societatea sa, pompierii au dat foc, în loc să le scoată. Ținta lor principală sunt cărțile. Comunitatea devenise mai puțin apreciată și mai obsedată de corectitudinea politică. Ei începuseră să găsească vina cu cărțile și le interziseră pe toți.

Pe măsură ce povestea progresează, Montag devine din ce în ce mai curios despre cărți și ce pot oferi. El devine deosebit de intrigat după ce întâlnește o fată, numită Clarisse, care și-a deschis ochii cu privire la cât de deranjantă a devenit lumea. Acesta este un contrast puternic cu comportamentul soției sale, care alege în mod regulat să se uite la televizor prin interacțiunea cu soțul ei.

În cele din urmă, curiozitatea lui primește tot ce este mai bun din el și începe să citească cărți vechi pe care le-a salvat și ascuns. Imposibil de descifrat sensul lor, el caută un om pe care-l cunoștea odinioară, Faber, un profesor de limba engleză pensionar. Faber îl poate ajuta pe Montag să vadă înțelesul mai profund în cărți, iar Montag se întreabă de ce cineva a început să distrugă cărțile în primul rând.

Romanul culminează când Montag citește o poezie soției sale și prietenilor săi, care au venit să privească la televizor. Femeile pleacă dezgustate, ofensate și amenință să depună o plângere împotriva lui. Este totuși soția lui, care îl raportează.

Montag este obligat să ardă cărțile însuși. În schimb, își ucide șeful și ceilalți pompieri pentru a scăpa cu câteva cărți pe care le-a lăsat. El este capabil să-și facă drumul pe râu și găsește o colonie de intelectuali cu o dragoste pentru cărți. Cu acești oameni, el speră să călătorească la St Louis, unde poate vorbi cu o imprimanta de cărți pentru a încerca să-și reproducă cărțile. În ultimul moment, jeturile apar deasupra capului și decimă orașul. Romanul se termină cu grupul care caută supraviețuitorii pentru a reconstrui