368600.jpg

Suntem (sau încercăm să fim) înconjurați de dragoste. Iubim și suntem iubiți la rândul nostru. Iubim obiecte, iubim oameni, iubim sentimente, iubim momente și ne iubim. Iubim și iubirea.Se spune că dragostea nu cunoaște limită. Se zice că dragostea nu are vârstă, nu are gen și că poate trece peste orice limite. Dar, uneori ne simțim și vinovați. Vinovați că am iubit ceva și pe cineva. Vinovați că am facut ceva.

E greu să uităm ceva ce am iubit. E greu pentru că iubirea lasă amprente. E greu pentru că ea nu dispare niciodată, ci doar se diminuează.

Michael Berg nu a uitat-o pe Hanna, cea pe care cândva a iubit-o atât de mult. Cititorul  de Bernhard Schlink, spune povestea de dragoste dintre adolescentul Michael Berg, care avea la momentul întâmplării doar 15 ani, și Hanna Schimtz, taxatoarea de bilete de tramvai, cu 20 de ani mai în vârstă, care ascunde un secret rușinos, un secret care o condamnă la o viață oribilă. Povestea dintre cei doi este relatată din perspectiva unui Michael ajuns adult, care deja cunoaște sfârșitul poveștii. Totul se petrece într-un cadru postbelic, care vorbește și despre generația care încearcă să spele rușinea faptelor petrecute în perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial.

Povestea celor doi începe în urma unei băi pe care Michael o face la Hanna acasă. Aceasta devine prima femeie din viața lui Michael. Pentru el, Hanna e cea care îl inițiază în ceea ce privește viața sexuală. Pentru Hanna, Michael este ,,cititorul’’ ei, dar totodată cel care o face să se simtă atrăgătoare. Relația dintre cei doi se adâncește tot mai tare pe parcursul primei părți a cărții. Aceștia au un ritual simplu: își hrănesc poftele carnale, iar apoi Michael îi citește Hannei cărți. Deși Michael îi propune Hannei să îi citească ea lui, aceasta refuză. Deși relația lor pare că merge pe un drum drept, totul se schimbă în ziua în care Hanna pleacă pe neanunțate, lăsând în urmă un  apartament gol și un Michael care nu știe ce s-a întâmplat.

Partea a doua a cărții ni-l prezintă pe Michael în postura de student la drept. Acesta asistă la un proces care vizează cinci supraveghetoare ale unui lagăr de femei din Cracovia.

Partea a treia prezintă procesul și urmările lui. Tot în această parte are loc și mult așteptata reîntâlnire cu Hanna. Această reîntâlnire nu se petrece într-un cadru fericit: Hanna se află în fața Instanței și este judecată pentru faptele săvârșite în perioada în care a fost supraveghetoarea unui lagăr de femei din Cracovia. Sentimentele lui Michael sunt complet date peste cap: se simte vinovat deoarece a iubit o femeie care a luat parte la ororile celui de Al Doilea Razboi Mondial și a lăsat niște femei să moară, dar în același timp își spune că Hanna nu are cum să fie vinovată, că nu se poate ca ea să fi fost în stare de așa ceva.

Hanna, în schimb, încearcă să înțeleagă ce i se întâmplă. Aceasta nu realizează greutatea faptelor sale. La o întrebare adresată de către judecător , aceasta răspunde cu o întrebare. O întrebare la care am tot stat și m-am gândit încă de când am citit cartea:. ,, -Așadar (….) ați spus tu, și tu, și tu trebuie să fiți omorâte?/- Eu am… cred… Ce ați fi făcut în locul meu?’’

Este Hanna vinovată? Se va mai întâmpla ceva între ea și Michael?

Cititorul este o poveste despre dragoste, inițiere, vină, rușine și despre cât de departe poate merge cineva pentru a-și păstra un secret.

Maier Andreea, clasa a XI-a, Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad