Cismigiu Et Comp. - Grigore Bajenaru„ După ce ne-a împărțit în patru grupe numerotate cu 1, 2, 3 și 4 și ne-a scris pe tablă textul latin respectiv pentru fiecare grupă, Barosanul și-a luat scaunul de la catedră, l-a așezat în fața băncilor, și-a scos din buzunarul hainei ziarul „Universul, l-a desfăcut larg, și a început lectura, făcând o glumă:
– Băieți, în timp ce eu citesc, voi scrieți! Vorba lui Heliade Rădulescu: „Scrieți, băieți, numai scrieți!” Eu mi-aș permite să adaog: „Numai scrieți bine!” Cine se simte în stare poate să și copieze, dacă are de unde, numai să nu-l prind…. Vorba românului: „Hoțul neprins e negustor cinstit!” Și-acum: succes!
– Vă mulțumim, don’ profesor! mormăiră câțiva de circumstanță și ne apucarăm de lucru.
[…]
– Bine, mă, nepricopsitule, nici atâta lucru nu ești în stare, să copiei?! Să te învăț eu, profesorul, și asta? Ar fi prea de tot! De când mă tot uit la tine prin gaura pe care am făcut-o în ziar!”.
 
Mie mi-a plăcut foarte mult „Cișmigiu&co”, de Grigore Băjenaru, deoarece a fost o carte care m-a făcut să râd la aproape fiecare pagină! Sunt o mulțime de glume și idei pentru farse, pe care voi încerca să nu le aplic, ci doar să le admir complexitatea.
Îmi place faptul că volumul acesta are, dincolo de amuzantele întâmplări, un limbaj ușor de înțeles, iar întâmplările sunt relevante, chiar și la un veac după momentul desfășurării lor!
Eu cel mai mult l-am îndrăgit pe băiatul narator. Îl admir pentru talentul său poetic și chiar dacă a făcut atâtea pozne și uneori era foarte neastâmpărat, era, în sufletul său, un băiat bun (precum majoritatea celor din clasa sa). Ce mi-a mai dat de gândit a fost colegialitatea de care au dat băieții dovadă de fiecare dată când îi apărau pe colegii lor la necaz! Asta mi se pare foarte frumos și cred că s-a păstrat până în zilele noastre!
Mie mi se pare că această carte seamănă cu romanul „Aventurile lui Huckleberry Finn” deoarece în ambele cărți mi se pare că se abordează aceeași temă, aceasta fiind întâmplări și glume amuzante, făcute de niște băieți în adolescență.
 
De ce aș recomanda și altora să o citească și, mai ales, cui aș recomanda-o?
Eu aș recomanda această carte tuturor elevilor care vor să se distreze și să râdă pe cinste. În plus, cred că toți elevii s-ar regăsi cel puțin într-una dintre întâmplări și ar înțelege mai bine cum era să fii elev în perioada interbelică. Personal, cred că a fost o perioadă minunată în care să fii elev! Mi-ar fi plăcut să trăiesc în vremea aceea.