Cartea ,,O zi mai lungă decât veacul” de Cinghiz Aitmatov îl are în centru pe Edighei, personajul principal, care își aduce aminte de vremurile din tinerețe pe parcursul drumului de înmormântare a celui mai bun prieten al său, Kazangap.
Romanul este structurat pe două planuri narative: unul SF, în care doi cosmonauți merg să cerceteze spațiul și rămân blocați acolo, deoarece oamenilor le era frică de noi conflicte în cazul în care s-ar descoperi o lume extraterestră; cel de-al doilea plan narativ pune accent pe mitologia asiatică: se spune povestea unei mame, Ana Neiman, al cărei fiu era supus mankurșilor. Mankurtul este o persoană care își pierde complet memoria, este un rob perfect care nu cere decât hrană și ceva haine. El execute doar poruncile stăpânului și nu stă cu nimeni altcineva de vorbă. Ana Neiman nu a reușit să-l scoată de sub această influență și a sfârșit ucisă chiar de către fiul ei, deoarece i s-a spus că nu este mama lui, ba chiar dușmanul lui.
Astfel se face trimitere directă la decăderea morală a rușilor în comunism, perioadă în care frica a dus la comportamente de neimaginat pentru umanitate.
Romanul a fost unul de sertar multă vreme, întrucât publicarea lui l-ar fi trimis pe autor direct în lagărele din Siberia.
Hrihorov Elena, clasa a X-a
C.N. ”Eudoxiu Hurmuzachi” Rădăuți
Comentarii recente