Ilustratii de Quentin Blake
Traducere din engleza de Christina Anghelina

Charlie și fabrica de ciocolată” de Roald Dahl este o carte despre educația copiilor, despre diferența dintre copiii bogați, plini de răsfăț, care au impresia că totul este al lor și că totul li se cuvine, și copilul simplu provenit dintr-o familie nevoiașă, un copil cu un suflet bun care știe să se bucure de lucrurile mărunte din viață.

M-a impresionat sărăcia în care trăia Charlie împreună cu părinții și bunicii săi, 7 membri într-o cămăruță, de multe ori neavând ce mânca. Ciocolată primea o dată pe an, de ziua lui. Cu toate acestea, datorită calităților sale (este cuminte, respectuos, are suflet bun, fiind un copil diferit de toți ceilalți copii care au vizitat fabrica de ciocolată), Charlie ajunge la finalul drumului și câștigă marele premiu care îi schimbă complet viața.

Mi-a plăcut și ceea ce a spus autorul despre imaginație: ”Și, mai presus de orice, deschide bine ochii și studiază cu atenție lumea din jurul tău, pentru că cele mai prețioase secrete se ascud mereu în locuri nebănuite. Cei care nu cred în magie, nu o vor descoperi niciodată”.

Morala: dacă ai un suflet bun, cu siguranță ți se vor întâmpla numai lucruri bune. Bucură-te de ceea ce ai, nu renunța la visele tale, continuă să crezi în ele, și nu aștepta să primești totul de-a gata.(Sebastian Fărcașiu, clasa a V-a, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Sibiu