De ani buni, începutul lui septembrie este marcat de un eveniment important în peisajul concursurilor naționale, și anume, Lecturiada elevilor de la Cluj. În perioada 1-3 septembrie 2020, elevii selectați care vor participa la Școala Solomonarilor din cadrul acestui concurs sunt: Paula Polgar și Tudor Paul Bălan Tribus (cls. a VI-a), Denisa Maria Juncu, Șandru Elena Vanessa și Patricia Fenici (cls, a V-a). „Lectură_Cultură_Cuvânt” este cercul de lectură de la Scoala Gimnazială „Constantin Săvoiu” din Târgu Jiu care, de zece ani, a devenit  o preocupare constantă a elevilor noştri.  Din 2010, an de an, până în prezent, elevii şcolii noastre au parcurs o întreagă geografie fantastică/literară/ istorică/jurnalistică etc., alături de scriitorii, elevii și  profesori din toată țara și au trăit adevărate momente de revelație la Lecturiadele de la Cluj.  Scopul  principal al cercului nostru  de lectură este promovarea și dezvoltarea abilităților de lectură și scriere creativă în rândul elevilor pentru a deveni flexibili, creativi, cu gândire critică, autentici și responsabili față de valorile culturale naționale și universale.

Activitățile/atelierele derulate anul acesta școlar au fost bogate în conținut, chiar dacă în semestrul al II-lea școala a devenit școală online. A trebuit să ne adaptăm cu toții, elevi, părinți și cadre didactice la această situație fără precedent. Astfel, putem grupa în două categorii activitățile/atelierele cercului: a. activități offline: Mărțișoare/Cărțișoare; Ziua Internațională a Poeziei(ZIP); Citește cu mine!; Ziua Internațională a Cărții(ZICI); b)activități online: Pagini de Jurnal digital, Povestiri dintr-un rucsac, Recenzii de carte postate pe pagina Cărți de top, Podcasturi, Book-trailere, Postere digitale, Blazoane, Lectura imaginii (după modelul colegelor din grupul Lecturiadei). Mai multe informații găsiți pe pagina Padlet la adresa:  https://padlet.com/getagrivei/l2gigr7h9ivgxg4y  

Lecturiada elevilor de la Cluj este, fără îndoială, un spațiu arhetipal al lecturii și al formării de cititori și de creatori  de texte  sub îndrumarea doamnei  prof. Monica Onojescu.   Urmărind îndeaproape documentele care stau mărturie pe pagina acestui concurs național, constați că există o  echipă de profesioniști care asigură an de an, din 2004 (anul înființințării „Cercurilor de lectură”), spiritul treaz al ucenicilor solomonari, fie ei profesori sau elevi.

Georgeta Grivei, coord. cercului Lectură_cultură_cuvânt,

Școala Gimnazială C. Săvoiu, Tg. Jiu

 

Cercul Lectură_cultură_cuvânt