Cele-trei-fete-ale-lunii.jpg

Un roman distopic de amploare ce prezintă o lume apropiată de era comunismului, o lume în care libertatea nu există, în care dacă ești informator ai beneficii, iar dacă te răzvrătești pur si simplu dispari. O lume a Pantalonilor Lungi și a Pantalonilor Scurți, în care violența rămâne adesea nepedepsită, fiind singura cale prin care se poate controla populația.

Stanish, un băiat diferit de ceilalți trăiește alături de bunicul său în Zona 7, locul unde sunt trimiși cei care se împotrivesc Patriei. Singurul apropiat al lui Standish, până la apariția lui Hector, este bunicul său, cel care se luptă pentru ca ei să supraviețuiască, să aibă ce mânca, să nu vorbească împotriva conducătorilor într-o lume supravegheată în permanență. El își mai aduce aminte că înainte aveau vecini, că existau locuri de unde puteai să îți cumperi ușor ceea ce îți doreai, că nu exista Zidul înalt din spatele casei, ce nu trebuie niciodată trecut. Batjocorit la școală, confuz în legătură cu dispariția misterioasă a părinților săi și obligat să își țină opiniile secrete, Stanish se refugiază într-o lume imaginară în care el poate să aibă control asupra propriei vieți.

Totul se schimbă în momentul în care familia Lush se mută în casa vecină. Hector, băiatul din vecini devine repede prietenul cel mai bun al lui Stanish, iar cele două familii își adună forțele pentru a rezista regimului cât de bine pot. Astfel ei își găsesc o oarecare liniște și își creează o fortăreață unde lucrurile nu mai par atât de negre. Împreună pot visa la lucruri imposibile, dar atât de frumoase, lucruri la care orice copil ar trebui să aibă dreptul să viseze. Într-o lume controlată de Muștele Verzi, Stanish și Hector visează la evadarea pe o planetă imaginară, Planeta Juniper, planeta lor.

Un astronaut, ce trebuia să ajungă pentru prima dată pe Lună, într-o misiune încununată de succes pentru Patrie, aterizează în curtea lor. Hector este luat cu forța de către Muștele Verzi, Stanish și Bunicul sunt supravegheați îndeaproape de Bărbații în negru, iar o revoluție este pe cale să erupă și să schimbe cursul istoriei.

Ce este mai puternic decât prietenia și speranța la o viață mai bună? Ce este mai puternic decât curajul pe care îl dobândești din iubire pentru cineva?

O carte ce vorbește despre privarea de  libertate, înșelăciune și ceva ce a fost și se poate repeta atât de ușor încât este posibil să realizăm la un moment dat că este prea târziu pentru a face ceva. De asemenea, o carte ce ne învață că orice este posibil, chiar și să ajungi pe propria ta planetă imaginară.

Todor Alexandra Camelia

Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad