Catherine cea indaratnica (necartonat) - Karen CushmanRomanul „Catherine cea îndărătnică” este o poveste care descrie cu mult umor și un farmec extraordinar viața din Anglia Evului Mediu. Este un tablou al acestor vremuri când, în imaginația noastră, existau doar cavaleri, domnițe, bătălii victorioase, dueluri în numele dragostei și al onoarei.

Nu intră în imaginația noastră și existența aspectelor dureroase: boli, mizerii, mirosuri înfiorătoare, nedreptăți și cruzimi pe atunci păreau normale, dar de neînchipuit în zilele noastre. Cartea este o lectură foarte plăcută, fiind, în același timp, o lecție de istorie și de viață. Este o carte pentru toți cei care îndrăznesc să aibă vise. „Catherine cea îndărătnică” este primul roman pentru copii al autoarei Karen Cushman, premiată pentru acest roman în 1995.

Acțiunea romanului se petrece în Anglia medievală între anii 1290-1291. Catherine este fiica de 14 ani a unei doamne de viță nobilă și a unui cavaler de țară, fără prea multă avere, având doar 10 servitori, 70 de țărani și niciun menestrel. Locuiește cu familia într-un conac la țară, viața ei nefiind una de poveste.

Romanul este scris sub forma unui jurnal, Catherine povestindu-și activitățile cotidiene, pe parcursul unui an. Catherine trebuie să învețe să coasă, să toarcă, să brodeze și să cârpească, deoarece mama și doica ei vor să o educe, adică să o facă să devină o doamnă desăvârșită a acelor vremuri. Ea trebuie să știe să facă săpun din untură sau să încropească diverse remedii, din ingrediente de-a dreptul ciudate, precum murdăria de câine alb și găinaț de corb. În același timp, tatăl ei vrea s-o mărite cu orice preț, de preferat cu cineva bogat, pentru a-și mări averea. De aici încolo, pe la conac apar tot felul de pețitori, care mai de care mai urâți, mai neciopliți, mai inculți, care vor mâna domniței Catherine.

Aceasta reușește să-i alunge, ba înnegrindu-și dinții, ba dându-i foc privatei, Catherine este o fată isteață, care își dorește mai mult de la viață. Ea nu se supune normelor și regulilor rigide și aberante ale vremii.

Câteodată, Catherine reușește să se bucure de copilărie, alături de cei de vârsta ei, majoritatea țărani, cu care pare să se înțeleagă mai bine decât cu copiii de nobili.

La nunta prietenei ei, Aelis, apare un nou pețitor, mult mai perseverent decât ceilalți. În ciuda faptului că este lord și baron, „Barbă nețesălată”, este incult și nespălat. Catherine reușește să îl evite, până când reușește să salveze un urs dansator ce urma a fi vânat. Pentru a salva viața ursului, acceptă darul de cununie al lordului necioplit, urmând să căsătorească cu acesta. Catherine are o revelație, dându-și seama că nu poate trăi singură, dar nici lângă cineva în preajma căruia nu poate fi ea însăși. În urma unui eveniment, „Barbă nețesălată” este ucis, iar fiul acestuia, dorind să țină promisiunea tatălui său, o va lua pe Catherine de soție. Despre fiul celui ucis, Catherine nu știe prea multe, dar este încântată, deoarece este tânăr, curat și iubește învățătura. Pentru toate aceste calități, Catherine dispusă să îl iubească.

În opinia mea, un personaj memorabil al cărții este Perkin, păstorul de capre. Este înalt, cu un picior mai scurt decât celălalt, aceste trăsături fiind scoase la lumină de naratorul-personaj Catherine. Mai aflăm despre el că este inteligent, înțelept și că are simțul umorului. Inteligența este evidențiată de Catherine, aceasta spunând că, în același timp, este cea mai înțeleaptă și cea mai inteligentă persoană pe care o cunoscuse. Simțul umorului reiese indirect din anumite activități ale sale: înnobilarea câinilor, purtarea unei cruciade împotriva pisicilor și îmbrăcarea unei capre în straie omenești, apoi eliberând-o asupra unor oameni în biserică.

Catherine este un personaj atipic pentru perioada medievală, ea știe să scrie și să citească și își dorește să se educe și mai mult, se întreabă care este rostul ei pe lume. Aceste preocupări ale sale sunt nepotrivite pentru o fată de 14 ani care urma să devină o lady. Catherine vrea să facă tot ce fac și băieții. Observând acestea, mi-a venit în minte povestea Malalei, din „Eu sunt Malala”, care și ea, într-o societate mai mult decât ostilă, încearcă să militeze pentru emanciparea fetelor.

Aș recomanda această carte tuturor celor care doresc să afle detalii despre viața medievală, dar și celor care au vise și vor să își depășească limitele.