Romanul aduce în prim-plan relația înduioșătoare dintre o bunică și nepoata ei.
Elsa, personajul principal al acestei cărți, este o fetiță adorabilă de șapte ani, foarte inteligentă și curioasă, mult prea matură pentru vârsta ei. E un copil „altfel”, cel puțin așa tinde lumea să zică, fiind marginalizată de către cei din jur. Singura persoană care îi înțelege personalitatea este bunica ei, în vârstă de șaptezeci și șapte de ani, un fost medic, privită și ea de către ceilalți drept o nebună excentrică. Ea a convins-o pe Elsa că a fi diferit nu e un defect, ci o calitate.
Creând o întreagă lume fantastică și un limbaj secret, bunica i-a dat Elsei o superputere, cea a imaginației. I-a înseninat toată copilăria, inventând povești în care într-un ținut imaginar existau supereroi, și unde nu exista decât o singură regulă: aceea că nu sunt reguli. Toate aceste povești o ajutau pe copilă să uite răutățile colegilor care, neînțelegând-o, se răzbunau pe ea făcându-i mici șicane. Orice experiență neplăcută era eclipsată de noile povești născocite ale bunicii, iar Elsa evada intr-o lume plină de aventuri, portalul de trecere fiind șifonierul bunicii.
Lumea Elsei s-a dat peste cap când bunica a murit pe neașteptate, răpusă de cancer, lăsând-o pe Elsa îndurerată profund. Însă bunica s-a pregătit pentru acest moment , antrenând-o pe fetiță într-o adevărată vânătore de comori, lăsând câte o scrisoare pentru fiecare locatar al blocului în care locuiau, și însărcinând-o pe Elsa de a le găsi și a le livra. Încetul cu încetul, ea recunoaște și identifică fiecare personaj din poveștile bunicii, fiecare locatar având o poveste fascinantă de viață, în care bunica intervenise la un moment dat decisiv.
Cartea este impresionantă și se citește pe nerăsuflate. Iar când ajungi la sfârșit, ai vrea să o iei de la capăt.
Valea Alexandra
Colegiul Național Elena Ghiba Birta Arad
Comentarii recente