9780141040363-1600525-240.jpg

„Great Expectations” de Charles Dickens este considerată una dintre cele mai mari opere ale literaturii engleze și un clasic al genului. Romanul a fost publicat în perioada 1860-1861 în serial, iar apoi într-un volum complet în 1861.

Acțiunea cărții urmărește viața lui Pip (Philip Pirrip), un băiat sărac crescut de sora lui mai mare și soțul ei, Joe Gargery, un fierar. Într-o zi, Pip întâlnește un prizonier evadat pe nume Abel Magwitch și îl ajută să scape de poliție. Acest eveniment marchează începutul unei serii de întâmplări care îi vor schimba destinul.

Într-o zi, Pip primește o sumă mare de bani de la un misterios binefăcător și este trimis să primească o educație bună la Londra. Acolo, el se îndrăgostește de Estella, o tânără frumoasă și rafinată, dar rece și nemiloasă. Pip își creează o așteptare și o dorință puternică de a deveni un gentleman și de a-și schimba statutul social pentru a câștiga inima Estellei.

Pe măsură ce povestea se desfășoară, Pip descoperă secretele și adevărurile tulburătoare despre originea lui, despre prietenii și relațiile sale, precum și despre iluziile și așteptările sale. Romanul explorează teme precum clasismul, identitatea, iubirea neîmpărtășită și deziluzia.

„Great Expectations” este o carte bogată în personaje memorabile. De la personajele principale, precum Pip, Estella și Magwitch, până la personaje secundare, precum Miss Havisham, o femeie misterioasă și nefericită, și Wemmick, un funcționar excentric și loial. Scriitura lui Charles Dickens este plină de detalii și imagini vii, iar limbajul său bogat și expresiv dă viață epocii victoriene.

Romanul surprinde viața și societatea vremii, dezvăluind diferențele de clasă și inegalitatea socială, precum și efectele corupției și ale aparențelor false. Prin povestea lui Pip, Dickens explorează lupta umană pentru identitate, pentru adevăr și pentru iubire.

Cu toate acestea, unele critici aduc în discuție ritmul încetinit al poveștii și lungimea sa, care poate părea excesivă pentru unii cititori moderni. De asemenea, unii consideră că finalul romanului este prea convențional și previzibil.

În ansamblu, „Great Expectations” este o carte profundă, captivantă și emoționantă, care oferă o incursiune în viața personajelor și în societatea victoriană. Este o operă de artă literară remarcabilă care continuă să fie citită și apreciată în prezent, datorită abilităților narative remarcabile ale lui Charles Dickens și a temelor sale universale.