Ibănescu Alexia Cristina, clasa a XI-a
Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Bacău
Cercul de lectură LecturAșii
John Boyne este un scriitor irlandez, născut la Dublin în 1971, care a câștigat de două ori prestigiosul Irish Book Award. Este autorul a opt romane pentru adulți și tineri, printre acestea numărându-se și bestseller-ul internațional „Băiatul cu pijamale în dungi”. Cartea s-a vândut în peste șase milioane de exemplare în lumea întreagă și a fost ecranizată de studiourile Miramax.
Apărut inițial în anul 2006 si, ulterior, în limba română, la editura RAO în 2013, romanul spune povestea lui Bruno, un băiat în vârstă de nouă ani, de origine germană, al cărui tată ocupă funcția de comandant la lagărul de la Auschwitz. Familia lui Bruno este nevoită să se mute într-o casă mai mică, care se află lângă un gard, căruia copilul nu îi vede scopul. În spatele gardului se văd mii de prizonieri, toți înveșmântați în aceleași pijamale cu dungi. Bruno își face un prieten de partea cealaltă a gardului, Schmuel, urmărindu-se relația dintre cei doi.
Deși romanul abordează o temă întâlnită adesea în beletristică, se surprinde într-un mod ludic antiteza dintre cei doi copii, Bruno și Schmuel, născuți în aceeași zi a aceluiași an. Copilul de comandant se plânge de cele mai mici lucruri, în timp ce prizonierul îndură tortura lagărului strângând din dinți.
Cartea „Băiatul cu pijamale în dungi” prezintă o abordare unică și captivantă a lagărului de la Auschwitz sau, așa cum îl numește Bruno, Out-With, fiind privit prin ochii unui copil care nu înțelege scopul segregării, al gardului și al soldaților. Pe parcurs, băiatul pune piesele de puzzle cap la cap, descifrând treptat înțelesul tuturor lucrurilor care îl înconjoară, cititorul fiind martor la această maturizare forțată.
Când am citit acest roman, am fost captivată instant de această perspectivă originală. De asemenea, finalul sfâșietor mi-a inundat ochii de lacrimi, Bruno făcând, fără să își dea seama, un gest care avea să îi schimbe radical viața, totul pentru a fi aproape de prietenul lui.
Recomand cu încredere această carte, întrucât pune în fața lectorului o poveste cutremurătoare despre prietenie, despre ororile războiului văzute prin ochii a doi băieți, o prezentare a ceea ce se vedea dincolo de gardul lagărului, care îi va sensibiliza fără îndoială atât pe copii, cât și pe adulți, în egală măsură.
Comentarii recente