Fragmentul zilei - 1 iunie 2020: Aventurile lui Tom Sawyer - Mark Twain - Fragmente și citate din cărțiTom Sawyer este un băiat isteț și bun la suflet, dar acesta intră de fiecare dată în buclucuri, din cauza năzdrăvăniilor pe care le făcea. El trăia într-o casă mică, împreună cu mătușa lui, Polly, fratele lui, Sid și verișoara lor, Mary.

Aventurile lui Tom încep într-o zi în care el a ciulit de la școală și s-a bătut cu un coleg. Drept pedeapsă, i s-a dat să vopsească gardul casei (dar, isteț fiind, găsește o cale prin care să îi facă pe alții să văruiască gardul în locul lui). Lucrul care îl enerva pe băiat cel mai tare era să meargă la biserică duminică, împreună cu familia lui (de fapt, nu biserica, ci școala duminicală de la biserică i se părea oribilă). La școală, lucrul care îl interesa cel mai tare era o fată, pe nume Becky. Cel mai bun prieten al lui Tom era Huckleberry Finn, cu care, într-o seară ca toate celelalte, au pus la punct un leac care te scăpa de negi. Aceasta presupunea un întreg ritual care nu se putea face decât într-un cimitir, așa că s-au dus la cel din apropiere, unde au constat că nu sunt singuri, ci în preajma lor mai sunt trei bărbați care discutau ceva secret. De la discuție s-a ajuns să fie înjunghiat unul dintre ei. Cel care a comis crima se numea Joe indianul; băieții s-au speriat atât de tare de el, încât au rupt-o la fugă și și-au jurat să nu amintească niciodată ce văzuseră în seara aceea.

Următoarea năzbâtie pe care au făcut-o Tom și Huck a fost să fugă din târg și de acasă și de lângă familiile lor, ca să se facă pirați pe insula Jackson. Câteva zile mai târziu, au fost dați dispăruți, mai ales că o furtună devastatoare măturase zona respectivă. Se credea că Tom, Huck și Joe Harper (un coleg de școală de-al lui Tom) ar fi murit înecați în timpul furtunii, dar, din fericire, aceștia nu au pățit nimic și au fost aduși înapoi în târg teferi și nevătămați și redați familiilor.

În vacanța de vară, Huck și Tom au devenit căutători de comori și au decis să exploreze o peșteră din apropierea târgului. Ce nu știau ei era că peștera era locul în care Joe Indianul își ascunsese prada de 6000$. Băieții plănuiesc să o împartă între ei, căci găsesc comoara; mai mult, reușesc să îl facă pe Joe Indianul să ajungă în fața legii și să ispășească pedeapsa pe care o merită. De împărțitul comorii se alege praful, dar cel puțin băieții își fac renume în târg că au găsit o comoară și că au dat pe mâna legii un criminal.

Cam aceasta este povestea aventurilor lui Tom Sawyer, care nu este rău, dar este poznaș, iar pentru că a fost plină de aventură, peripeții, episoade interesante de prietenie eu cred că este o carte genială,