Aventurile lui Huckleberry Finn (Arthur GOLD)La începutul cărții, Huckleberry Finn, însuși Huckleberry Finn! ne povestește despre viața lui din trecut: despre Tom Sawyer, despre prietenia lor, despre „banda lui de hoți”.

Huck trăia în casă cu două femei bogate, doamna Watson și văduva Douglas. De asemenea, acolo mai era și Jim, unul dintre sclavii doamnei Watson. Din fericire pentru Jim, la un moment dat el a fugit și a ajuns să trăiască pe o insulă pustie, ceea ce reprezenta visul vieții lui.

La un moment dat, tatăl lui Huck, un bețivan care nu prea avea ce să facă cu propria viață, a venit și și-a răpit propriul băiat, l-a forțat să meargă pe jos pe lângă fluviu, până la o baracă în care l-a închis. Pentru Huck nu asta era o problemă: cel puțin cât timp era plecat tatăl lui prin târg, ca să se îmbete, el putea să stea liniștit și nu avea de ce să se teamă. Singurul lucru care îi displăcea cu adevărat băiatului era că, la întoarcere, tatăl lui avea obiceiul să îl ciomăgească. Din când în când. Asta până când băiatul s-a enervat și a reușit să evadeze, făcând o spărtură în peretele barăcii și omorând un porc, pe care l-a și închis în locul lui (culmea, tatăl său chiar a crezut că Huck e mort, deși nu era așa!).

Și așa încep, de fapt, aventurile lui Huck. Băiatul și-a construit singur o plută, cu care a pornit pe fluviu, până când a dat de o insulă pe care s-a stabilit. Acolo a găsit urme care arătau că nu era singurul locuitor și, pândind, a descoperit că pe insula respectivă mai locuia și Jim, sclavul doamnei Watson. Astfel, cei doi au început să navigheze împreună pe fluviu și ar fi făcut-o mult timp, dar, cu ocazia opririi într-un târg, Jim a fost răpit, iar Huck s-a văzut nevoit să își continue drumul de unul singur. Peste ceva vreme, a dat peste doi indivizi, porecliți Regele și Ducele, unul mai tânăr, celălalt mai bătrân. I-a luat cu sine pe drum, iar ulterior și pe alții, ajungând apoi să „renunțe” la tovărășia cam păcătoasă a Regelui și a Ducelui. De la unul dintre pasagerii lui, Huck află unde ar putea fi Jim și decide să îl salveze. Atfel ajunge în casa mătușii Sally, bogată de felul ei, care îl ținea în pivniță închis pe sclavul fugar. Huck, neavând încotro, se dă drept Sid, fratele lui Tom Sawyer și, împreună cu Tom, sapă zi și noapte un canal ca să îl scape din pivniță pe Jim. În cele din urmă, reușesc și toți trei pleacă în căutarea altor aventuri pe tărâmurile indienilor.