”Aristotel e un adolescent răzvrătit, cu un frate în închisoare.
Dante e un băiat sarcastic şi curios, cu un fel neobişnuit de a privi lumea.
Când se întâlnesc la piscină, cei doi nu par să aibă nimic în comun. Dar pe măsură ce încep să petreacă mai mult timp împreună, descoperă că prietenia dintre ei e specială – una dintre acelea care te schimbă profund şi durează o viaţă. Şi tocmai prin această prietenie, Ari si Dante vor afla adevărurile cele mai importante despre ei înşişi şi despre ce fel de oameni vor să devină.”
Pentru mine, ”Aristotel și Dante descoperă secretele Universului” reprezintă mai mult decât un simplu roman, pentru că nu am mai citit niciodată o scriere atât de caldă, profundă și sinceră. Am simțit totul – de la primul până la ultimul cuvânt, m-am lăsat acaparată de fiecare pagină, până când m-am rătăcit complet de lumea mea și am devenit parte din a lor.
Ceea ce inițial a părut încă una dintre multele ficțiuni adolescentine banale s-a dovedit a fi o adevărată lecție de viață, care m-a emoționat profund și care m-a lăsat cu multe întrebări – despre mine, dar și despre cei din jurul meu.
”Mă gândeam la știința furtunilor și la faptul că uneori o furtună voia să zdrobească lumea, iar lumea refuza să se lase zdrobită.”
Stilul aparent simplu al autorului ascunde atât de multă emoție pură, acesta pregătindu-ne cumva, pe noi, cititorii, pentru avalanșa ce are să urmeze. Dialogurile scurte, însoțite de umor și sarcasm, echilibrează perfect balanța, ilustrând viața într-o manieră realistă.
Romanul vorbește despre descoperirea de sine, atât mental, cât și fizic. În plus, deși acțiunea (deloc previzibilă, aș putea adăuga) este plasată în anul 1987, subiectele și problemele sociale abordate sunt încă relevante și actuale. Cel care ne prezintă universul narativ creat de Sáenz este nimeni altul decât personajul principal, Ari, aflat într-o evoluție continuă. Deși se maturizează, personalitatea sa unică rămâne neschimbată.
”Uneori faci anumite lucruri şi le faci nu din cauză că gândeşti, ci din cauză că simţi. Pentru că simţi prea mult. Şi nu poţi întotdeauna să controlezi lucrurile pe care le faci atunci când simţi prea mult.”
Am lăsat câteva lacrimi printre paginile acestei cărți, pentru că m-am regăsit în multe dintre pasajele sale și consider că indiferent de genul preferat, ”Aristotel și Dante descoperă secretele Universului” este o lectură importantă, ce ascunde printre rândurile sale o esență puternică, care te poate schimba cu adevărat.
”În tot acest timp, încercasem să-mi dau seama de secretele universului, secretele timpului meu, ale inimii mele. Toate răspunsurile fuseseră mereu atât de aproape, dar eu luptasem mereu împotriva lor, fără ca măcar s-o ştiu.”
– Cătălina Teodora Bădoi, clasa a X-a F, Liceul Teoretic ”Mihai Viteazul”, Caracal –
Comentarii recente