Arheologia iubirii

Cătălin Pavel

Arheologia este știința care, pe baza izvoarelor istorice găsite, desprinde informații, formulează ipoteze și trage concluzii despre fapte petrecute în trecut. Exact aceste lucruri le face Cătălin Pavel în această carte. Ducând cititorul prin diverse ere și epoci, ajungând până la vremurile noastre, autorul combină gândirea unui profesionist și umorul său pentru a discuta o temă greu de abordat, dar des întâlnită : iubirea de cuplu.

Dacă la început, autorul dezvoltă ideea existenței hibrizilor Neanderthal-Sapiens, pornind de la premisa că omul modern are 2-4% ADN provenind de la Homo-Neanderthalis, mai departe descrie cum, la Valdaro și Pelopones, sunt descoperite necropole, în fiecare găsindu-se oasele a doi oameni îmbrățișându-se, de unde izvorăsc nenumărate idei privind identitatea lor și semnificația acestui tip de înmormântare.

Ajungând la greci, vorbește despre diferite scrisori între soți și soții, frați și surori și un jurământ al unei femei, urmate de figurine de lut folosite pentru farmece, iar, la romani, descrie cum arhitectura erotizată a unor clădiri este folosită de Cezar și Augustus pentru a-și declara puterea.

Autorul discută despre vikingi, despre Adam și Eva, abordează trăirile a doi arheologi și multe altele.

Recomand această carte orcui îi place arheologia sau este pasionat de tema iubirii și a evoluției acesteia de-a lungul timpului.

 

Elev: Apostol Ștefan Lucian     Clasa: 10E

Profesor coordonator: Jitaru Ramona

Colegiul Național “ Vasile Alecsandri”