„Andilandi” este o serie fantasy ce include șapte romane și un volum de povestiri, fiind inspirată din miturile românilor și din basmele tradiționale, reinterpretate într-o manieră modernă, care le permite copiilor actuali să empatizeze cu personajele.
„Călătoria lui Vlad pe celălalt tărâm” este primul volum din seria „Andilandi” de Sînziana Popescu, reeditat la Editura Nemi. Am descoperit din întâmplare această carte în urmă cu câțiva ani și a fost o mică revelație pentru mine: una dintre cele mai bune cărți scrise pentru copii din literatura română a ultimilor decenii. A apărut în „vizorul ” meu într-o perioadă în care mă chinuiam să alcătuiesc pentru elevii mei de la începutul gimnaziului o listă de lecturi suplimentare cât mai atractivă, care să cuprindă, pe lângă clasicii noștri sau autorii străini, și literatură română recentă, proaspătă, bine scrisă. Era nevoie de ceva care să demonteze prejudecata elevilor conform căreia literatura română e „nașpa”.
Mai târziu am mai găsit asemenea cărți bune, dintre care citez la loc de frunte cele două volume cu Isidor ale Veronicăi Niculescu.
Dar să revin la „Călătoria lui Vlad”…, volum apărut în 2008 online și urmat de alți „frați mai mici”.Volumul a fost distins cu Premiul „Asociației Scriitorilor din București” în 2009 și adaptat pentru radio în 2018 într-o mini-serie produsă de Teatrul Național Radiofonic.
Unul dintre ingredientele succesului acestei serii cred că este „update”-ul pe care îl aduce mitologiei românești tradiționale, basmului românesc. Copilul secolului XXI are ocazia să ia contact cu ielele, caii năzdrăvani, Sânzienele, căpcânii, blajinii, strigoii, Ursitoarele și…țineți-vă bine, dragi ucenici ai Școlii Solomonarilor, cu…solomonarii înșiși. Însă toată povestea, deși respectă „în mare” tiparul basmului clasic, cu motivele literare bine cunoscute (călătoria inițiatică, personajul adjuvant, probele la care e supus eroul etc), este „ambalată” într-o formă modernă, cu un limbaj accesibil. Remarcabile sunt și ilustrațiile Cireșicăi Litinschi Cuciuc.
Personajul principal, Vlad, este un puști din București trimis în vacanța de vară la bunicii dintr-un sat ardelenesc care păstrează vii poveștile moșilor și atmosfera arhaică. Este un copil normal, cu preocupări specifice epocii în care trăiește: jocurile pe calculator. Este ușor să te identifici cu Vlad, prin limbaj și comportament. Mai ales dacă ești gelos pe frații mai mici și te temi că apariția lor în familie îi va face pe părinți să îți acorde mai puțină atenție, să te iubească mai puțin.
Vlad este chinuit de această gelozie față de frații care abia se nasc (gemeni) și rezolvarea acestui conflict interior mi se pare a fi tema centrală a cărții. El se aventurează în pădurea Bogății de lângă satul bunicilor, unde are ocazia să se întâlnească cu tot felul de personaje fantastice din folclorul românesc, să trăiască aventuri care îi țin pe cititori „cu sufletul la gură”, să devină un fel de Făt-Frumos care decoperă, prin greșeli și repararea lor, drumul către lumină.
Lecția spirituală că iubirea părinților, indiferent la câți copii s-ar împărți, nu scade cantitativ sau calitativ față de fiecare, nu este servită într-un mod teoretic, abstract, moralizator, ci blând, jucăuș și fermecător.
O carte care deschide în mintea copilului o lume fascinantă, recuperată, la care altfel, crescând între betoane într-o societate globalizată, nu ar avea acces. Or fi interesanți Harry Potter, Percy Jackson și alte personaje venite din literatura în limba engleză, dar să le dăm o șansă și celor autohtone! Nu e naționalism ieftin, cred că e o necesitate, pentru a scăpa de complexele de inferioritate (la fel de periculoase ca și cele de superioritate), un pas spre normalitate.
Lectură plăcută!
Comentarii recente