Ana Blandiana, Fals tratat de manipulare, Editura Humanitas, 2013

fALS TRATAT.jpg

Organizată în microfilme de dimensiuni variate, care nu respectă o anumită cronologie, cartea Anei Blandiana este un exercițiu anamnezic care recompune o viață de un dramatism amar, tulburător și adesea cutremurător, fiind nu o încercare de a-și povesti viața, „ci o încercare de a o înțelege.”(p. 5). Este o carte scrisă fără bucurie, dar din necesitate, o carte a interogațiilor asupra unui destin. „O carte despre mine și timpul pe care l-am străbătut: un timp în ebuliție, bulversat de vântul bătând mereu din altă direcție a istoriei, spulberând sensurile dar nu și încăpățânarea mea de a le înțelege” (p.478).

Având ani întregi deasupra mesei de lucru o propoziție a lui Erasmus din Rotterdam, Să nu te lași folosit de nimeni!, scriitoarea își mărturisește încercările dramatice și dureroase (reușite sau ratate) de a rămâne fidelă, consecventă principiilor sale: „Au încercat să mă manipuleze oameni, adversari sau colegi, dușmani sau prieteni, instituții, cărți, credințe, idei; fiecare ieșire din singurătate și fiecare contact cu altcineva sau cu altceva a fost o încercare – uneori reușită, alteori nu – de a mă schimba și de a mă transforma în purtătoarea altui destin… Oricum, manipulată de alții sau numai de propriile mele iluzii, am fost întotdeauna liberă în sensul revoltei împotriva răului, niciodată în sensul indiferenței față de el ” (pp.5-6).

Cartea compune, prin eseuri, povestiri, pastile… care o surprind în multiple ipostaze, un  portret autentic, delicat și puternic totodată, de om și scriitor, al Anei Blandiana, redând drama cu care un om își apără libertatea atât în condițiile regimului comunist concentraționar, cât și în condițiile unei vieți „eliberate”, dar încă nu „libere”, așa cum s-a întâmplat în România postcomunistă.