visatorul.ianmcewan.1334.jpg

Cartea „Visătorul” este povestea vieţii unui băieţel, pe nume Peter. După numele cărţii, Peter era o fire taaare visătore. Aş spune că de multe ori visa cu ochii deschişi la diferite fabulații din capul său. Haideţi să vedem ce se află, de fapt, în mintea visătoare a lui Peter.

Peter a avut parte de mai multe aventuri decât am avut noi în întreaga viaţă. Toate visele lui au o legătură aparte între ele, dar care nu e atât de vizibilă la prima citire. Iată câteva dintre visele lui: când păpuşile surorii lui, Kate, au prins viaţă şi l-au atacat; când a făcut schimb de corpuri cu bătrâna sa pisică; când i-a făcut pe părinţii lui şi pe Kate să dispară cu crema invizibilă; când a prins hoţul care bântuia de câtva timp cartierul său, pe doamna Goodgame; când a devenit mare bătăuş pentru o clipă şi şi-a dat seama cât de stresant este să fii unul; când a făcut schimb de corpuri cu bebeluşul Kenneth şi l-a înţeles de ce este atât de tentant să faci lucruri pe care nu le vrei; sau când a gustat din viaţa de adult şi când a aflat ce e dragostea cu adevărat. Toate aceste vise au un punct comun: pe el. Faptul că Peter apare în toate visele ne arată că nu erau visele cele pe care le visăm cu toţii noaptea, nu. Sunt vise care au un sâmbure de adevăr în ele.

Asta ne învaţă Peter, că nu trebuie să ne ferim de vise, dacă ele vin la noi. Ba mai mult, ele ne întăresc imaginaţia, atâta timp cât nu o faci cu ochi deschişi. Dacă vreţi să faceţi şi voi parte din poveştile şi invenţile lui Peter, atunci cufundaţi-vă în lumea unde imaginaţia prinde viaţă! – Alexandra Lupaş, clasa a VI-a, Şcoala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea.