„Cum trăiești într-o epocă a confuziei, când vechile povești s-au destrămat și nu a apărut încă nici o poveste nouă care să le înlocuiască?”.

Autorul este doctor în istorie la Oxford şi profesor de istorie universală la Departamentul de Istorie al Universităţii Ebraice din Ierusalim. Sapiens. O scurtă istorie a omenirii și Homo Deus. Scurta istorie a viitorului sunt cărți interesante, care au stârnit polemici pe cercurile iubitorilor de idei și de concepte novatoare.

Iată câteva secvențe din cele 21 de lecții pentru secolul XXI, carte a cărei problematică se referă la temele societății contemporane. Sunt prinse ca într-un inventar multe întrebări dificile:

„Ce se întâmplă chiar acum? La ce anume ar trebui să fim atenți? Ce ar trebui să-i învățăm pe copiii noștri? (…) S-a întors Dumnezeu? Este iminent un nou război mondial?”

„Diabetul și glicemiile ridicate ucid anual circa 3, 5 milioane de oameni, iar poluarea aerului cam șapte milioane. Așadar, de ce ne temem mai mult de terorism decât de zahăr și de ce guvernele pierd alegeri din cauza unor atacuri teroriste sporadice, dar nu și din pricina poluării cronice a aerului?”

Din păcate, nimeni nu știe cum va arăta lumea în 2050… sau poate știe?!