imagine site1 cu galben. si invitatie.jpg gsts.jpg

Dragi viitori ucenici în 1 Iunie, de ziua voastră,

Ca să nu ne lăsăm mai prejos decât colegii voștri din clasele terminale care încep de mâine pregătirea pentru examenele de absolvire, propunem și noi celorlalți elevi care frecventează Școala online o pregătire, tot începând de mâine.
Numai că este pentru o ADMITERE, pentru o ALTFEL de admitere pentru care nu aveți nevoie de certificate de absolvire a gimnaziului sau a liceului important e să vă placă să citiți cărți bune și să scrieti povești, important e să vă placă să faceți animații, bloguri, vloguri, scheciuri, podcasturi și trailere.
Aceasta înseamnă că veți face o ALTFEL DE PREGĂTIRE, pentru că aveti dreptul să vă jucați, să vă mirați, să vă întrebați, să aveți indoieli, să greșiți. Ce spuneti, sună bine?
Cum vă veți pregăti ? Citind, scriind, făcând proiecte, definitivând portofolii, deci punând in practică ce ați făcut și la școală, și acasă în acest an școlar.
Ce vom face noi? Vă vom ajuta reamintindu-vă de materiale și idei postate aici și pe site, vă vom da idei, vă vom da exemple, vă vom susține și încuraja și, mai ales, vom păstra legătura între noi și voi, pentru că, nu-i așa?, suntem deja o comunitate rodată de cititori. Bineînțeles, așteptăm ca același lucru să-l faceți și voi, adică să vă împărtășiți ideile cu ceilalți să postați din când în când părți din proiectele si poveștile voastre.
Unde? Aici și pe site-ul Lecturiadei la pagina Ucenici in dialog.

cropped-s604x0_solomonari.jpg

#Despre_ucenici_solomonari_și_maeștri

Pentru că în grup avem mulți prieteni noi, se cuvine să vă spunem câte ceva despre noi, Suntem un grup de lucru care învățăm, cititm, scriem împreună Începem cu una dintre cele mai frumoase povești românești:
„Doamne-Apără pune pre ale unsprăce slugi şi face cămară dă lemne şi le dă foc şi pune copilu pră lemne de-asupra şi-l arde. Si-atunci caută prin cenuşă; îl află ca un bob de cucuruz. Atunci-l suflă şi-l face cum o fost ficioru. Zice: «Ce-ai mai învăţat, mă?» «Am învăţat ceva-ceva». […] Iar pune pre ale unsprăce slugi, face cămară dă lemne şi le dă foc. Pune pră copil de-asupra pră lemne şi-l arde. Îl caută-n cenuşă, îl află cât un bob de grâu, îl suflă, îl învie. Zice: «Ce-ai mai învăţat, mă?» «Am învăţat pră jumătate». […] Atuncia iar face cămară dă lemne şi-l pune pră copil şi-l arde; îl face cenuşă, îl caută şi-l află cât un bob de mei. Îl suflă şi să face iar copil cum o fost. Atuncia: «Ce-ai mai învăţat, mă?» «Am învăţat cu una mai mult decât tine.”
Cine îi dezleagă tâlcul? vreun elev? vreun profesor? vreun părinte? Sau ne aducem aminte de o altă poveste minunată din „Cercul mincinoșilor”: „Întrebarea care se pune nu este: Care e tâlcul poveștii? În câte feluri o pot înțelege? O pot tălmăci într-un singur fel? Întrebarea sună astfel: Omul căruia îi spun povestea va învăța ceva din ceea ce îi spun?”

Solomon-Marcus.jpga doua Poza.jpg inscriptionat.jpg
#Despre_maeștri_solomonari_și_ucenici

Dacă povestea cu Doamne-Apără e din perspectiva maestrului, acum vă spunem povestea noastră din perspectiva ucenicilor.
Solomon Marcus, renumit matematician și poetician, cu idei novatoare în domeniul educației, a fost una dintre cele mințile cele mai luminate din anii noștri. Ultima sa carte, Zece nevoi umane, se poate citi ca un testament conținând principiile fundamentale pe care s-ar putea construi o nouă școală.
De cinci ani cu puterile noastre, încercăm să le punem în practică, desigur cu puterile noastre, la Școala solomonarilor lui Solomon Marcus. Ar fi minunat dacă, vorba maestrului solomonar, Solomon Marcus, s-ar auzi acolo unde trebuie. Poate experiența teribilă prin care trecem cu toții în acest an, să fie semnalul „unui nou început” pentru școala noastră. Credem că se poate să folosim tot ce ne oferă tehnologia, dar să nu uităm nicio clipă că nevoile umane fundamentale rămân aceleași.